X

Κεραμικές επιφάνειες για πάγκους κουζίνας

A.Σύνθεση και Παραγωγή του Ceramic top

Τα πυροσυσσωματωμένα κεραμικά (sintered ceramics) είναι υψηλής τεχνολογίας πλάκες πορσελάνης (high-tech porcelain slabs) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες.


Γενικά, η πυροσυσσωμάτωση είναι μια μέθοδος για την κατασκευή αντικειμένων που προέρχονται από σκόνη η οποία θερμαίνεται κάτω από το σημείο τήξεως της μέχρι τα σωματίδια να κολλήσουν το ένα πάνω στο άλλο. Η πυροσυσσωμάτωση κατά παράδοση χρησιμοποιείται για την κατασκευή κεραμικών αντικειμένων, και πλέων έχει χρήση και σε άλλους τομείς όπως η μεταλλουργία.


Η σύνθεση των πυροσυσσωματωμένων κεραμικών  είναι πυλός, άστριος (ονομασία που δίνεται σε ολόκληρη ομάδα ορυκτών που έχουν ανοιχτό χρώμα. Είναι πολυπυριτικά άλατα αργιλίου με αλκάλια (κάλιο ή νάτριο) ή με ασβέστιο και συναντιούνται συχνά μέσα σε εκρηξιγενή πετρώματα, όπως ο αμαζονίτης, ο ανορθίτης, ο λαβραδορίτης που αποτελούν και τους ημιπολύτιμους λίθους της οικογένειας των αστρίων), χαλαζίας και φυσικά ορυκτά οξείδια. Αυτό το μίγμα πρεσάρετε με δύναμη 350 κιλών ανά τετραγωνικό εκατοστό και ψήνεται σε μέγιστη θερμοκρασία 1,200 βαθμών°C. Το αποτέλεσμα είναι μια τελευταίας γενιάς  επιφάνεια πορσελάνης η οποία έχει εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και φιλικά προς το περιβάλλον χαρακτηριστικά καθώς και αμέτρητες κατασκευαστικές δυνατότητες και εφαρμογές.

B.Τεχνικά χαρακτηριστικά και Ιδιότητες του Ceramic top

Μη πορώδες και μη απορροφητικό - Το υλικό είναι συμπαγές. Τα υγρά δεν μπορούν να το διαπεράσουν λόγω έλλειψης πόρων. Ο δείκτης απορροφητικότητας  είναι μικρότερος από 0,02% σε βάρος.

Υψηλή επιφανειακή σκληρότητα και αντοχή στην χάραξη – Το Ceramic top έχει σκληρότητα λίγο πάνω από 7 στην κλίμακα Moh. Αυτό το καθιστά πιο σκληρό από τον γρανίτη και τον χαλαζία.

Ανθεκτικό στην φωτιά και σε υψηλές θερμοκρασίες – Έχοντας ψηθεί στους 1,200°C το Neolith αντέχει σε θερμικό σοκ μέχρι 800°C και σε συνεχή θερμοκρασία μέχρι 180°C. Τα μαγειρικά σκεύη χάνουν σταδιακά την θερμοκρασία τους όταν βγαίνουν από τις εστίες όποτε δεν υπάρχει κίνδυνος το υλικό να σπάσει ή να αλλοιωθεί το χρώμα του.

Υγιεινή επιφάνεια και εύκολη στο καθάρισμα – Το Ceramic top είναι συμπαγές και μη πορώδες και αυτό αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και εστιών μόλυνσης. Δεν χρειάζεται ειδική φροντίδα ή μεταχείριση ούτε ειδικευμένα καθαριστικά για τον καθημερινό καθαρισμό του. Είναι εύκολο να απολυμανθεί με οποιοδήποτε αντιβακτηριδιακό καθαριστικό. Στην ουσία το υλικό δεν απορροφά και αρκεί μια τυπική συντήρηση για να διατηρείται η επιφάνεια του σε άριστη κατάσταση και αναλλοίωτη στο χρόνο. Είναι ιδανική επιφάνεια για χώρους προετοιμασίας φαγητού.

Αντοχή σε οξέα και λεκέδες - Χυμός ντομάτας, λεμονιού, λάδι, Coca Cola και άλλα οξέα που τυχόν συναντιούνται στην κουζίνα αφήνουν ανεπηρέαστη την επιφάνεια .

Ομοιομορφία  - Η εμφάνιση και το χρώμα  είναι ομοιόμορφα σε όλη την διάσταση της πλάκας.  Αυτό καθιστά ευκολότερο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι θα παραλάβουν  και εξασφαλίζει πως ο πάγκος τους θα είναι ομοιόμορφος και όλα τα κομμάτια θα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους χωρίς να υπάρχουν διαφορές στο χρώμα μεταξύ των διαφόρων τμημάτων.

Ανώτερες διαστάσεις – Το Ceramic top είναι η μεγαλύτερη κεραμική επιφάνεια της αγοράς. Παράγεται σε πλάκες μήκους 3,6m και πλάτους 1,2m και είναι το μοναδικό που παράγεται σε  πάχος 3 αλλά και 5mm τα οποία συνδυάζονται για να μπορούμε να έχουμε πάχη από 3 έως 10 mm ανάλογα την χρήση. Η μεγάλη του επιφάνεια βοηθάει στο να μην υπάρχουν συχνά αρμοί.

Ελαφρύ – Το μικρό του πάχος το κάνει εύκολο στην μετακίνηση και δεν καταπονεί τις επιφάνειες που επενδύει.

Υψηλές μηχανικές ιδιότητες – Το Ceramic top διατηρεί σταθερά τις διαστάσεις του, δηλαδή δεν έχει δεν συστέλλεται-διαστέλλεται. Είναι ευέλικτο και έχει μεγάλη μηχανική δύναμη.

Πολλαπλών χρήσεων – Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  επένδυση πάγκου κουζίνας ή μπάνιου όπως επίσης και για επενδύσεις δαπέδων και τοίχων εσωτερικά και εξωτερικά. Οι χρήσεις του  είναι απεριόριστες!

Αντοχή στον παγετό – Δεν σπάει ούτε αλλοιώνεται κάτω από συνθήκες παγετού τον χειμώνα.

Φιλικό προς το περιβάλλον – Κατασκευάζεται από 100% φυσικά υλικά. Δεν εκπέμπει καμία επιβλαβή ουσία στο περιβάλλον και μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί.

Το Ceramic top είναι το πιο προηγμένο και πλήρες υλικό για την κατασκευή επενδύσεων πάγκου στην σημερινή αγορά.

Τα χαρακτηριστικά και οι διαφορές με τις πιο διαδεδομένες επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πάγκων κουζίνας συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα

Γ.Εφαρμογές

Οι κυριότερες χρήσεις του υλικού είναι:

  • Κατασκευή πάγκων κουζίνας και μπάνιου σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους.
  • Επένδυση δαπέδων  σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από ήδη υπάρχον δάπεδο λόγο του μικρού του πάχους.
  • Επενδύσεις τοίχων εσωτερικά και εξωτερικά με μηχανική στήριξη.